Lindberg 30 år
It started with a child’s cold feet..
Den 8:e juli 1950 föddes Michael Lindberg i Lycksele. Innan sin 1-årsdag flyttade han och hans familj till byn Östansjö, där de blev kvar tills Michael fyllde 8 år. Michael växte upp i en familj med tre bröder och sin uppväxt beskriver han som lekfull. Familjen flyttade sedan vidare till Örebro, innan han själv slutligen hamnade i Edsbyn. Lindbergs hemby!
Redan i 1:a klass var Michael skoltrött och kämpade med dyslexi. I 9:an gick han ut med dåliga betyg och valde bort engelskan, för att han ändå aldrig skulle åka utomlands. Det ska tilläggas att han fram till idag varit till Asien 40 gånger i sitt arbete, fortfarande dålig på engelska enligt honom själv, men fullt förmögen att kunna göra sig förstådd ändå.
Som 12-åring gick Michael till en bensinmack och sökte sitt allra första jobb. Ägaren tyckte han var lite ”kort i rocken” för att jobba så nästkommande år gick han dit igen, iförda ett par nya träskor som gjorde honom lite längre, och jobbet var hans.
När han var 16 år fick han jobb i en barnvagnsaffär och där jobbade han sedan extra i över 20 år. Parallellt med det jobbet hade han många bollar i luften och intresset för rally växte. I början hade han inte råd med bensinpengar så han fotade mycket på olika rallytävlingar och sålde bilderna till tidningar för att kunna finansiera sitt intresse. Sin första tävlingsbil köpte han vid 24 års ålder, då tävlade han både i EM och VM för Nora MK, ibland som kartläsare och ibland som förare.
1974, när Michael fyllt 25 år, fick han sitt första resande säljjobb där han reste runt i mellansverige och sålde stickade mössor åt ett företag i Örebro. Ett jobb som gav ovärderlig kunskap och givande relationer. Michael reser runt i många år därefter och fortsatte att utvecklas inom sitt jobb. 1987 startar han aktiebolaget Michael Lindberg AB för att kunna fakturera för sitt jobb som frilansande säljare åt olika företag.
Som 35-åring träffade Michael sin fru Christina i en skidbacke i Kåbdalis. Vid 39-års ålder gifter dom sig och flyttar till Christinas hemort Edsbyn. 1991 välkomnar de sin första son, som ofta är kall om fötterna, så Michael lät designa varma tossor av älgskinn för att hålla hans små fötter varma. Under kommande säljresor tog Michael med sig exemplar av tossorna för att visa sina kunder, som älskade dom.
.. everything else is history.
Även om Michael Lindberg AB registrerades redan 1987 så föds varumärket Lindberg detta år. Utbudet av produkter i skandinaviskt älgskinn växte snabbt och snart hade Michael både tossor, mössor och handskar att erbjuda. Han hade hittat ett hål i marknaden där det inte fanns produkter varma nog för att värma barns frusna fötter och det spred sig snabbt bland kunderna. Michael byggde en 170 kvm stor lageryta på gården, där han kunde förvara sitt lager.
I slutet av 90-talet tog Michael flygcertifikat och träffade av en slump en man som slutat sin tjänstgöring som flyghjälpare i Bolivia. Flygaren hade startat en hjälporganisation för att ta hand om gatubarn och Michael kände snabbt att han ville vara involverad. Idag heter organisationen Barnens Räddningsark och förtuom att skänka pengar dit, har Michael också rest till Bolivia för att träffa barnen och de som arbetar där. En organisation som ligger honom och Lindberg varmt om hjärtat.
Michael gjorde även sin första resa till Asien detta år, för att bredda sitt sortiment och knyta kontakter.
Michael ville hitta nya sätt att få företaget att synas och tog kontakt med en kund till honom; Thomas Kaiser, som ansvarade för all skyltreklam i Sälenbackarna. En helg åkte företaget, tillsammans med övriga sponsorer, till Sälen för ett evenemang och där träffade han Magdalena Forsberg. Michael frågade om möjligheten att sponsra henne och fick kontakt med hennes agent. Kort därefter blev vi stolt sponsor till skidskyttelandslaget under kommande 3 år, där Magdalena hade en fantastisk peak i karriären och Lindbergmössor bland annat syndes under OS i Salt Lake City 2002.
Rolig kuriosa: Under ett av evenemagen fick några av oss på företaget träna och sedan tävla tillsammans med Magdalena Forsberg mot de andra sponsorerna som var på plats. Magdalena blev lagledaren för ”team Lindberg” - vilken upplevelse att bli coachad av just henne!
De första älgskinnsprodukterna
Michael har fyra söner, här syns tre av dom på bild med några av alla härliga älgskinnsmössor som lanserades i mitten på 90-talet.
Tossorna sprider sig till fler länder
Artikel från Ljusnan, 1997.
Magdalena Forsberg och Wolfgang Pichler i mössor från Lindberg
Foto: ARNE FORSELL / BILDBYRÅN
Lindberg hade nu 4 anställda och fortsatte växa så Michael bestämde sig för att bygga ett 600 kvm stort lager några kilometer bort från hans nuvarande lagerlokal. Han ville inviga stället på ett speciellt sätt och fick via en kund kontakt med Björn Waldergård - världens första världsmästare i rally, som tog sig an uppgiften att klippa bandet i älgskinn. Ett minnesvärt avstamp! På invigningen hade Michael bjudit in banken, byggjobbare, leverantörer, familj och vänner, ja, alla som på något sätt var involverade i företaget.
I samband med den nya lagerlokalen öppnade vi en liten butikslokal för kunder som ville prova och köpa produkterna på plats.
Vi släppte en kollektion med badkläder och vindoveraller under varunamnet Greb D’nil (Lindberg baklänges). Tanken var att sommarkollektionen skulle gå under det namnet, medan vinterkollektionen fortsattningsvis får heta Lindberg. Den idén lämnade vi ganska snart men några år senare hade en ny idé kläckts; Vi skulle släppa fleeceaccessoarer under varunamnet Vaxin. Vi landade tillslut i att Lindberg ändå var det bästa namnet!
Michael lät sin svärmor, som var sömmerska, att göra prototyper på halskragar som släpptes i fleece detta år. Idag finns massor av kopior på dessa halskragar och är fortfarande en produkt vi har i vårt ordinarie sortimentet.
Året knyts ihop med att Michael blir nominerad till Årets Företagare i Ovanåker och vinner den titeln.
Några år efter invigningen behövde lagret utökas så Michael lät bygga till ett entresol. Mösstillverkningen tog fart och Michael anställde sin svåger Magnus, som främst arbetade med ekonomi och design i början.
Ett spännande år för Lindberg som lanserade sin första kollektion med skal- och vinterkläder. Vi började blygsamt med några jackor och byxor. 6 år senare hade kollektionen utökats ännu mer med serier som inte bara innehöll jackor och byxor, utan också overaller och babyoveraller.
Produkterna utökas
Artikel från Ljusnan, 1999.
Bilder från Lindbergs arkiv.
Björn Waldergård inviger Lindbergs nya lagerlokal
Här klipps bandet i älgskinn. På bild syns Michael Lindberg och Björn Waldergård vid Lindbergs entré.
Expandering
Artiklar från Ljusnan, 2000.
Michael hade länge haft en dröm om att öppna en konceptbutik i Stockholm. Under detta år gick den drömmen i uppfyllelse! Butiken var verksam i ca 4 år och mycket lärdom togs under den här perioden. Butiken var dessvärre inte så lönsam och Michael kände att han ville att Lindberg främst skulle vara leverantör till butiker/återförsäljare, inte ha butiker själv. Men han är glad han testade och varumärket fick ovärderlig exponering i Stockholms ”A-läge”.
Företaget fortsätter växa så en ny utbyggnad på ca 1300 kvm byggs.
Magnus, Michaels svåger, tillsätts som VD för företaget och fortsätter att driva det med framgång. Michael kände att han ville fokusera mer på det som passade honom bäst - att sälja Lindbergs produkter och träffa kunder.
Nu började det bli riktigt trångt på lagret igen så en ny utbyggnad på 1000 kvm byggs. Lokalen är nu på totalt ca 3000 kvm.
Michael blir återigen nominerad till Årets Företagare och vinner titeln Årets Företagare Ovanåker och Årets Företagare Gävleborg. Vi åker på galamiddag till Blå Hallen i Stockholm där Årets Företagare i Sverige koras. Michael vinner inte men vilken otrolig bedrift att ta sig ända hit!
Lindberg har idag 8 anställda på företaget och Michael, som nu är 74 år, arbetar fortfarande som säljare. Företaget som från början startade med hans sons kalla fötter har idag vuxit så pass att vi kan erbjuda funktionella plagg från topp till tå med barnet i fokus. Det som kännetecknar Michael förutom hans entreprenörsskap, är hans brinnande intresse att hjälpa andra och det har alltid speglat företagets anda. Inte bara genom att skänka pengar och varor till olika hjälporganisationer varje år, utan också möten med kunder, leverantörer och återförsäljare. ”Tillsammans” är definitivt det bästa ledordet. Tack för att ni fortsätter vara med på vår resa - nu kör vi i (minst) 30 år till!
Lindberg konceptbutik
En ny era! Lindberg öppnar en butik i Stockholm som är verksam i 4 år. Det ger en bra exponering för företaget.
Ny utbyggnad / Magnus blir VD för Lindberg.
Vi bygger ut, igen!
Magnus och Michael. Arkivbild, Ljusnan.
Årets företagare 2022
Michael vinner titeln Årets Företagare Ovanåker, Årets Företagare Gävleborg och får vara med och tävla om titeln Årets Företagare i Sverige.